Tomas Lieske (1943) bracht zijn jeugd door in het Haagse Bezuidenhout dat in 1945 door 56 Mitchell bommenwerpers werd platgegooid. Later ging hij Nederlands en Theaterwetenschappen studeren.
Liekse (pseudoniem voor Ton van Drunen) debuteerde op 38-jarige leeftijd met poëzie in de literaire tijdschriften Tirade en De Revisor. Van 1987 tot 1996 was Lieske redacteur van Tirade en vanaf aanvang begon hij een poeziekroniek in dit tijdschrift. D eze essays komen terecht in de bundel Een hoofd in de toendra (1989).
In 1987 verscheen zijn poëziedebuutbundel De ijsgeneraals en in de zomer van 1989 nam Lieske deel aan Poetry International. In 1992 komt zijn prozadebuut Oorlogstuinen uit, waarvoor hij de Geertjan Lubberhuizenprijs ontvangt. Zijn daarop volgende roman Nachtkwartier (1995)dong mee naar de Libris Literatuurprijs 1996. Deze roman is een geraffineerd mengsel van feiten, dromen, fantasieën, geschiedenis, oudtestamentische en mythische verhalen. In De achtste kamer (1997), een bundel verhalen en persoonlijk getinte beschouwingen, zette hij op originele wijze uiteen hoe zijn literatuur geworteld is in de werkelijkheid.
In 2001 wint Tomas Lieske de Libris Literatuurprijs voor zijn roman Franklin. Het juryrapport vermeldde: ‘De jury was bijzonder onder de indruk van de literaire durf van Lieske, van zijn stilistische brille en zijn brutale geestigheid; stilistisch machtsvertoon blijkt verrassend te kunnen samengaan met zachtheid en lichtheid. Maar niet alleen als talig kunststuk is deze roman indrukwekkend, ook als de verbeelding van een visie op de wereld die niets geruststellends heeft. De lezer krijgt iets te zien waar hij liever de ogen vanaf zou wenden, indien hij kon.’
Van het prijzengeld verbleef Lieske een jaar in Parijs en hier schreef hij zijn nieuwste roman Gran Café Boulevard (2003).
Enkele andere werken:
Een tijger onderweg (poëzie 1989
Gods eigen kleinzoon (verhaal 1996)
Stripping en andere sterke verhalen (poëzie 2002)
Nominaties Libris Literatuurprijs 2004:
Blauwbaards ontwaken - H.C. ten Berge
Buiten is het maandag - J. Bernlef
Een schitterend gebrek - Arthur Japin
Gran café Boulevard - Thomas Lieske
Toen kwam moeder met een mes - Nicolien Mizee
Maïsroest - Rashid Novaire.
De auteur van het winnende boek wordt 27 april bekendgemaakt.
Gran café Boulevard
Gran café Boulevard is een verbazingwekkende, knap gestructureerde roman, vol leidmotieven en spiegelingen, kortom: boeiend van kaft tot kaft..
In deze nieuwe roman van Tomas Lieske ontmoet een rijke Hollandse oplichter/vervalser in 1944 in een trein in Spanje een meisje, van wie de ouders in de Spaanse Burgeroorlog zijn omgebracht. Met enkele uitzonderingen worden het verhaal en de stukken voorgeschiedenis via deze hoofdpersonen in alternerende (namen dragende) hoofdstukken verteld. Dat is maar goed ook, want aan elkaar laten zij het achterste van hun tong niet zien. Een duizelingwekkend verhaal over afkomst, vlucht en bedrog, aantrekkingskracht en bestemming voert de lezer vanuit Spanje, via Parijs in 1951, naar de veengronden van Zuid-Holland. Daar is het dat de vervalser zijn broer, kluizenaar en vleermuiskweker, na 17 jaar opnieuw ontmoet. In een adembenemende apotheose, surrealistisch getint en visionair, zakken de broers uiteindelijk langzaam weg.
Net zoals Tomas Lieske reeds in zijn vorige romans liet zien is hij een schrijver die verder gaat dan jeugdherinneringen of relaties in nuchter Nederlands te beschrijven. Niet alleen zijn fantasie, maar ook vleugjes magie maken zijn verhalen zeer on-Nederlands.
Evenals in zijn roman Franklin is ook deze roman weer vol prachtige karakters die eenzaam proberen hun eigen doelen na te streven. Met mooie beschrijvingen van stukjes Nederland, maar bovenal een eigenzinnig verhaal vol verrassende wendingen.
Franklin
Deze roman vertelt het verhaal van een verschoppeling, die ondanks zijn neiging alles kapot te maken toch door zijn grote fantasie, onaangepastheid en onverbeterlijke en vrolijke optimisme de moed erin weet te houden.
De opening is sprookjesachtig en verrassend. De verteller creëert een omgeving die slechts minimaal aansluit bij de reële wereld. Slechts de verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog en het land van herkomst van Charles, Nederland, brengen de lezer terug naar de werkelijkheid.
Tomas Lieske weet met zijn onmiskenbaar gevoel voor magie en mythische verbeelding de herkenbare werkelijkheid in een vreemd licht te plaatsen, zó dat er iets oplicht van de obsessies van zijn personages.
Zijn boek mag zeker opmerkelijk genoemd worden en met de Libris Literatuurprijs 2001 heeft de roman Franklin de aandacht verkregen die hij verdient.
|